top of page

Gerçek Deriyi Sahtesinden Nasıl Ayırırsınız?

Güncelleme tarihi: 16 Haz 2023


Deri ürünlerin şıklığı fakat etiket fiyatının fazla görünmesi sebebiyle pek çok üretici, müşterilerine sahte deri ürünler sunabiliyor. Bu noktada teknolojik gelişmeler, sentetik bir şekilde üretilen derinin kullanıcıya gerçek gibi görünebiliyor. Fakat deri bir ürünün estetik görüntüsünün yanında sağladığı diğer avantajlara da sahip olmak isteyen her tüketicinin aldığı ürünün gerçek deri olup olmadığını anlayabilmesi gerekiyor. Bu yazımızda bahsedeceğimiz birkaç kritik noktaya odaklanırsanız gerçek deri ile sahte deri arasındaki farkı anlamanız kolaylaşacak!


Etikete dikkat

Alacağınız ürünlerin hangi materyalden yapıldığına dair bilgiyi bulabileceğiniz etiketlerin varlığı işinizi biraz kolaylaştırabilir. Örneğin sentetik deri etiketini gördüğünüz anda o ürünün gerçek deri olmadığı artık net bir bilgidir. Elinizdeki ürünü yavaşça yerine bırakarak olay yerinden uzaklaşabilirsiniz. Eğer etiket bilgisinde materyale dair bir detay göremediyseniz o ürün yüksek ihtimalle sahte deridir. Çünkü üreticiler için gerçek deri kullanmak öne çıkarmak isteyecekleri bir özelliktir. Gerçek deri özeldir ve müşterisini özel hissettirmek isteyen markalar bunu belirtmekten geri durmazlar.



Kusurlu bir yüzey iyiye işaret

Organik meyve veya sebze alışverişlerinizi düşünün. Her bir ürün birbirinden farklı görünecektir veya bazı ürünlerde çürüklere denk gelinebilir. Çünkü doğa mükemmel ve simetrik değildir. Hayvan derisinden elde edilen deri de organik bir materyal olduğu için özellikle iç yüzeyinde kendisini ele verir. Bir çanta, cüzdan ya da aldığınız ürün her neyse derinin alt kısmına bir göz atın. Bazı kırışıklıklar, asimetrik hatalar elinizdeki derinin gerçek olduğuna işaret edebilir. Bununla beraber üreticiler sentetik deri üretiminde giderek ustalaştığı için bunun da zamanla yarışan bir işaret olduğunu unutmamakta fayda var.


Test edin

Sahte deri ve gerçek deri arasındaki farkı anlamak için küçük bir test yapabilirsiniz. Parmağınızla derinin üzerine baskı uygulayın. Eğer deriye baskı uyguladığınız yerde bir değişiklik olduysa elinizdeki ürün yüksek ihtimalle gerçek deri. Çünkü sahte deri, gerçek deri gibi sert görünür fakat gerçek derinin esnekliğine sahip değildir. Bu sebeple parmağınızla sahte bir deriye bastırdığınızda yüzeyinde hiçbir değişiklik görmeyeceksiniz.


Koku testi

Gerçek deri ile sentetik deri arasındaki en büyük farkı kokuda yakalayabilirsiniz. Gerçek deri biyolojik bir materyaldir ve kokusu da size bu canlılığı anımsatır. Oysaki sahte, sentetik deri plastikten imal edilir ve kokladığınız zaman elinizdeki ürünü plastik olduğunu anlarsınız. Koku alma duyunuza güvenmiyorsanız gerçek deri kullandığından emin olduğunuz bir mağazaya giderek kokuyu içinize çekin. O deneyimden sonra gerçek deri ile sentetik deri kokusunu birbirinden ayırmak o kadar da zor olmayacak.


Ateşli test

Bu test yöntemi pek de uygulayabileceğiniz cinsten değil. Ama gerçek deri ve sahte deri arasındaki farkı anlamınız için bundan bahsetmede geçemeyiz. Bu testimiz, deriye zarar vermeyi kapsayacağı için küçük bir alanda kontrollü bir şekilde yapılmalı. Bir çakmakla deriyi ateşe tuttuğunuzda gerçek deri etrafa yanık saç gibi bir koku salacak ve ateşin tutulduğu yer kömürleşecektir. Fakat suni deri bu testten öyle kolay kurtulamaz. Hızla alev alacaktır. Bu yöntem bir çanta, ayakkabı ya da deri bir ceket aldığınızda kullanabileceğiniz bir test olmayabilir. Fakat diyelim ki koltuklarınızı deri kaplatmak istediğiniz ve deri seçimi yaparken denemek için size uygun bir parça vermelerini rica edebilirsiniz. Gerçek deri kullanan hiçbir üretici bu teklifinizi geri çevirmeyecektir.


Sulu bir test

Ateşli testin nasıl yapılacağını öğrendikten sonra size daha uygulan olabilecek su testini tercih etmek isteyebilirsiniz. Gerçek deri nefes alır. Bu sebeple üzerine su döküldüğü zaman bunu emecektir. Fakat sentetik ya da suni deri nefes alan bir yapıya sahip olmadığı için aynı sonucu vermez; su üzerinden kayar gider. Siz de bir ürünün gerçek deri olup olmadığını anlamak istiyorsanız birkaç damla suyu derinin üzerine dökerek bu testi yapabilirsiniz.


Katlanabilme kabiliyeti

Sahte deri ve gerçek deriyi birbirinden ayırabilmeniz için yapabileceğiniz basit testlerden birini de katlayarak yapabilirsiniz. Gerçek deri ne kadar sert ve kıvrılmaz görünse de esnektir ve büktüğünüz zaman kıvrılır, bıraktığınızda ise ardında geçici bir iz bırakır. Suni derilerde olay farklıdır. Göründükleri kadar serttir ve esnekliği olmadığı için kolay kolay bükülemezler. Bu testi de geçtiyse kaliteli işlenen bir deriyle evinize dönebilirsiniz.


Fiyat belirleyicidir

Gerçek deri ürünler, suni derilere göre yüksek etiket fiyatına sahiptir. Kısa bir pazar araştırması yaptıktan sonra size gerçek deri olarak sunulan ürünün fiyatı size gayet uygun geliyorsa, ucuz ve gerçek bir deri almanın sevincini yaşamaya başladıysanız orada bir durmanız gerekir. Çünkü kalite ucuz olmaz. Yukarıda bahsettiğimiz testlerden atladığınız bir test olup olmadığına bakın ve kararınızı tekrar gözden geçirin.


Venera Craft’ın ürünleri tüm bu testlerden geçebilecek gerçek derilerle yapıldı. Estetiğin ve kalitenin buluştuğu ürünler için sayfamızı ziyaret edin!





62 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page